zondag 5 september 2010

Betere zorg bij meer geld? Onzin!

Onlangs heeft EenVandaag aandacht besteed aan slechte verpleeghuiszorg*. Een mevrouw die nog goed haar woordje kon doen, was eigenlijk te bang om te zeggen wat eraan mankeerde. Een zorgmanager die de vermoorde onschuld speelt, en een mevrouw van NU '91 die het aan geld- en personeelsgebrek wijdt.
Ik ben blij dat er steeds meer aandacht in de media is voor onderzorg c.q. ouderenmishandeling. Wat me spijt is dat de trend voortdurend is dat als er maar meer geld bij zou komen, de problemen wel over zouden zijn.
Helaas zal dat niet zo zijn. Het is primair een kwestie van een hardnekkige langetenencultuur die gewijzigd moet worden.

Toen vader 3,5 jaar geleden werd opgenomen, moesten verzorgenden ook al verplicht hun koffie- en theepauze met de bewoners doorbrengen (in ruil daarvoor krijgen ze een halfuur i.p.v. een kwartier pauze). Toen was er duidelijk meer personeel aanwezig dan nu het geval is. Doch ook toen werd er amper een woord met een bewoner gewisseld, en dat is nu niet anders. Het enige verschil is dat er toen nog 2 a 3 verzorgenden waren (op 43 bewoners) die wel 'es een wandelingetje (op de gang) maakten met een bewoner, en dat zie je nu helemaal niet meer.
Ik geloof er echter niets van dat als het verpleeghuis zou bulken van het geld, diezelfde verzorgenden tijdens hun pauzes opeens wel de moeite zouden nemen om een gesprek met een bewoner aan te gaan. Ook niet als er geen 2 maar 10 verzorgenden op 10 bewoners zouden zijn.
Ook vader zou in een financieel riante situatie van het verpleeghuis, nog steeds de martelgang moeten ondergaan die hij nu ook moet gaan. Hij is niet vastgebonden omdat men geen geld heeft; hij is vastgebonden omdat de psycholoog het adviseerde nadat de verzorging te kennen had gegeven niet te weten wat ze met de loopdrang van vader aan moesten.

In dit kader is het interessant wat Heleen Dupuis, vooraanstaand gezondheidszorg-filosoof, hierover zegt**. Jammer dat zij, als senator, zich zo weinig laat horen. De berichtgeving in de media blijft helaas steken op het niveau van gewenste financiele tovenaars, en dan komt vanzelf alles goed.

* zie EenVandaag
** zie blog op ouderenbescherming.nl

3 opmerkingen:

 1. Ik zit eens op je weblog te lezen. Sjonge wat een ellende maak je mee. Wel heb ik sterk de indruk dat een aantal dingen niet nodig was geweest als er door de verpleging creatiever was nagedacht(bijvoorbeeld de omgang met de loopdrang). Ik ben zelf werkzaam in een verpleeghuis. Als je het op prijs stelt zou ik wel eens mee willen denken op het moment dat je tegen een zorgprobleem aanloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kende je blogs nog niet. Wat schrijnend en wat herkenbaar. Ook het verkeerd interpreteren van de onrust na een autorit is zo herkenbaar, en maakt me (nog) zo boos.
  Sterkte, groet, Gonny van Werkhoven (van boek 'Alleen de werkelijkheid is erger')

  Wat is het trouwens lastig reageren (omdat ik een profiel moet kiezen?!)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Broeder Daan en Gonny,
  dank voor jullie meelevende commentaar; ik heb het nu pas gezien.
  @ Gonny, ik weet niet hoe ik dat 'profiel kiezen' moet wegkrijgen....

  BeantwoordenVerwijderen